home  |  bedrijfsprofiel  |  projecten  |  historie  |  contact

 
 
 
 
 
Stadswoning Achterom-Zuidwal Delft
 
Programma: nieuwbouw stadswoning tegen speeltuin
 
Opdrachtgever: in eigen beheer met vooraf bekende koper/bewoner
Architect: duoS architecten te Delft
Constructeur: nader vast te stellen
Aannemer: nader vast te stellen
Oplevering: nog niet bekend



Situatie :
Het huidige onbebouwde terreintje, waarvoor dit bouwplanvoorstel is opgesteld, ligt aan de achterzijde (= Zuidwalzijde) van de twee Achterompanden nrs. 59-61-63 en wordt begrensd door deze eindpanden, de aangelegen speeltuin aan het Ham, de Zuidwal als verkeersader en een laagbouwschuur met zadeldak achter nr. 53.
Het gehele terreintje alsmede de aanliggende bebouwingswanden plus de geheel blinde kopgevel van het eindpand ogen erg rommelig; het geheel bevat weinig stedenbouwkundige allure.
In het Ontwikkelingsplan Achterom is bepaald dat de speeltuin gehandhaafd dient te blijven waarbij grote waarde wordt gehecht aan het realiseren van een (klein) gebouw op het achterterrein met herkenbare uitstraling richting Zuidwal (sterke beeldwerking vanaf Zuidwal alsook het visueel afsluiten van het rommelige achtergevelkarakter Achterompanden) alsmede het versterken van het ruimtelijke en architectonische beeld van de gevelwand bij zicht vanaf het speelterrein en aangelegen fiets-voetpad Ham (opwaardering van het gehele gebiedje Ham en omgeving). Beide kwaliteitsaspecten zijn verwerkt in het planvoorstel waarbij tevens zoveel mogelijk rekening is gehouden met de woonbeleving t.p.v. de achterzijde van de twee Achterom-bovenwoningen nrs. 59 en 63.

Ontwerp :
Het planvoorstel kenmerkt zich als een ruimtelijke ingreep d.m.v. een langgerekt, smal en geheel beglaasd tweelaags bouwdeel (vorming van de overgang tussen de huidige blinde kopgevel en het speelterrein) welke op het achterterrein wordt gekoppeld aan een tweelaags, bakstenen bouwdeel (gedeeltelijk met lichthellend dakvlak) met oriŽntatie op de Zuidwal; dit bouwdeel omvat aansluitend een ťťnlaags gedeelte met dakterras en aansluitende tuin. Als geheel vormt het bouwvolume een L-vormige rand in 2 bouwlagen ter beŽindiging van de straatwandbebouwing aan het Achterom: een duidelijk vormbeeld als statement naar zowel de Zuidwal als naar het speelterrein en aanliggend fiets-voetpad Ham.

Samenvattend de kenmerken van het planvoorstel:

  • vorming van een duidelijke afsluiting aangelegen Achteromwand d.m.v. L-vormig volume

  • sterke uitstraling naar en vanaf de Zuidwal resp. het speelterrein annex Ham-gebied waardoor algehele opwaardering van de omgeving

  • ruimtelijke en functionele koppeling van het achtergelegen woonpandgedeelte met het Achterom als grachtstraat d.m.v. een langgerekt (geheel beglaasd) bouwdeel langs speelterrein waardoor specifiek gevelkopje aan het Achterom

  • sterke wisselwerking tussen langgerekte gevelwand en speelterrein: sociale veiligheid en kwaliteitsbeleving van de speeltuin

  • vorming van een geluidsbuffer tussen enerzijds de Zuidwal en anderszijds de achterzijde van de Achterompanden

  • naar beneden getrapte bouwvorm in zuidwest-richting t.b.v. uitzichtkwaliteit vanaf achterzijde Achterompanden


 

                              

                    

   

 

 


bouw en ontwerp: Onszelf

DuoS architecten bna, Duosarch architecten in Delft
Jan en Theo Snijders, architecten