home  |  bedrijfsprofiel  |  projecten  |  historie  |  contact

 
 
 
 
 
Woonhuis met kinderdagverblijf
Klein Delfgauw 59A te Delft

 
Programma:

woonhuis met aangekoppeld kinderdagverblijf
 

Opdrachtgever:

fam. van Leeuwen te Nootdorp / Klein Delfgauw

Architect: duoS architecten te Delft
Constructeur: nog niet bekend
Aannemer: nog niet bekend
Oplevering:

nog niet bekend


Achtergrond en planconcept
Aan de Noordeindseweg is t.p.v. no.61 reeds jaren geleden een nieuw woonhuis met aangebouwd kinderdagverblijf plus een vrijstaande werkplaats/berging gerealiseerd ; op het achtergelegen terrein (eveneens eigendom van fam. Van Leeuwen) van het langgerekte perceel bepalen een grote schuur/loods en een caravanbouwsel (no. 59A) het beeldkarakter van de landschapsrand van het buurtschap “Klein Delfgauw”.
Gezien vanaf de Korftlaan / Delftse Hout is de aanblik over de fraaie waterrijke weilanden op deze rommelige bebouwingsrand niet bepaald verheffend te noemen.
Vanwege het voornemen van de opdrachtgever om een nieuw woonhuis met aangebouwde bedrijfsruimte (in de vorm van extra ruimte als kinderdagverblijf) te realiseren, is besloten om de gemeente Delft in het kader van de rijksnota “Ruimte voor Ruimte” een nieuwbouwplan voor te leggen waarbij de betreffende schuren annex stacaravan zullen worden gesloopt. Een en ander dient in het nieuw op te stellen bestemmingsplan voor het gehele buitengebied Delftse Hout te worden opgenomen.
Het nieuwbouwmodel is loodrecht op het ontsluitingspad Klein Delfgauw geplaatst, gelijksoortig aan de nrs. 59 en 61; de ontsluiting van het woonhuis vindt plaats via een slootoverbrugging aan het ontsluitingspad. In het verlengde van het woonhuisdeel is in een éénduidige vorm het achtergelegen staartgedeelte geplaatst waarin de kinderdagopvang is opgenomen; deze functie wordt ontsloten vanaf de inritweg aan de Noordeindseweg waarbij voor de bezoekers een parkeerstrook voor 10 auto’s is gepland.

Het planontwerp
De bouwvorm van de twee genoemde geschakelde functies is eveneens als zodanig vormgegeven : het woonhuis in het kopgedeelte en het kinderdagverblijf in het aangekoppelde staartgedeelte ; het geheel is éénduidig onder een bijzondere kapvorm geplaatst.
Er zijn twee bijzondere componenten toegevoegd aan de basisvorm : het aanbouwdeel van het woonhuis in de vorm van een laag aflopende kap (woonkamer-eetkeuken) en de driehoekige oplopende kapuitbouw aan de achterzijde van het kinderdagverblijf.
Beide toevoegingen zijn voorzien van zeer transparante gevels/dakramen t.b.v. het fraaie uitzicht vanaf de aangelegen binnenruimte op het omringende weidelandschap.
Bijzondere ruimtelijkheid in zowel het woonhuis als het kinderdagverblijf is ontstaan t.p.v. de ruimtes met bovengelegen vide waardoor vanaf de resp. verdiepingen contact is met de ondergelegen ruimtes en een schitterend uitzicht op de weilanden cq de kerktorens van Delft. De totaalvorm levert het beeld op van een soort “fremdkörper” welke intrigeert in het zichtpanorama vanaf de Korftlaan / Delftse Hout.

 

            

           

 

 


bouw en ontwerp: Onszelf

DuoS architecten bna, Duosarch architecten in Delft
Jan en Theo Snijders, architecten